اکنون به هر یک از این موارد نظر میافکنیم و موضع جغرافیایی هر یک و تاریخ آن را به اجمال از نظر میگذرانیم:
1 ـ حج بیت المقدس
در هیچ یک از نصوص تورات و انجیل و دیگر آثار معتبر، نشانهای از حج به بیتالمقدس وجود ندارد و این تنها سنتی است که به علل خاصی رایج شده است. عامل اساسی این را در تبعیت از سنت ملکه “هلن” (Helene) مادر امپراتور قسطنطنیه باید کاوید که نامبرده، چوبه داری را که حضرت عیسی بر آن به دار آویخته شد، کشف کرد و آن روز را روز مبارک و عید مسیحی قرار داد که همه ساله در آن روز حج میگزارند؛ روزی که به “عود مقدس” موسوم است.
“هلن که از مروجان آیین مسیحی بود، در سال 326 میلادی، سیاحتی را به شرق آغاز کرد و در خلال آن اماکن مقدس فلسطین را زیارت کرد و کنیسههایی را دور اورشلیم و بیت لحم بنیان نهاد. میگویند او موفق شده در این سیاحت، عود صلیب و چوبهدار حقیقی مسیح را پیدا کند.(9)
او اهتمام بلیغی داشت که جایگاه حوادث مهم جامعه مسیحی را کشف کند و معبدهایی را به عنوان یادمان این حوادث بنیان نهد.(10)
مسیحیان “کنیسه قبر مقدس” را که در کنار کوهی بنا شده و معتقدند مسیح آنجا بهدار آویخته شد، گرامی میدارند. این کنیسه در شهری قرار گرفته که سلطان سلیمان قانونی در سال 1541 م. بنا نهاد و در شرق شهر قدیمی قرار دارد... هنگامی که ترکهای سلجوقی، مسیحیان را از زیارت بیتالمقدس مانع شدند و کنیسه قبر مقدس (کنیسه قیامت امروز) را ویران کردند، جنگهای صلیبی در گرفت و در سال 1099 م. آن را صلیبیها متصرف شدند.(11)
زیارت یا حج کنیسه قیامت (کنیسه قبر مقدس) به اعتقاد مسیحیان معمولاً در عید سالیانه فصح صورت میپذیرد که عید بزرگ مسیحیان است و به اعتقاد مسیحیان، قیامت مسیح در میان مردگان میباشد و زمان این زیارت از 22 مارس تا 25 آوریل میباشد و بسیاری از اعیاد عمده مسیحیان به عید فصح ارتباط دارد و قبل از این زیارت روزه بزرگ مسیحیها است که چهل روز ادامه دارد و مصادف با آلام مسیح است.(12)
“عید فصح” یک عید آیینی است که اوامر و نواهی مخصوصی چون روزه و نماز و دعا و نذورات و قربانی و دیگر آداب دینی را در برمیگیرد و با عید مشهور میلاد مسیح که یادواره تولّد مسیح است، تفاوت بسیار دارد.
در عید میلاد نیز زیارت کنیسه قیامت را مستحب میدانند و اگر زیارت آن میسّر نشد، هر کنیسه دیگر را که بتوانند زیارت میکنند.
در هر حال، حج به کنیسه قیامت در بیت المقدس که سنتی بر جای مانده از ملکه هلن میباشد و تذکار جستجوی صلیب مسیح است، طی نسلها به عنوان یک سنت مورد توجه قرار گرفته تا بدانجا که به عنوان یک فریضه دینی و اطاعت امر الهی ـ که به زعم آنها عیسی تشریع نموده ـ درآمده است، حال آنکه حقیقت این حج جز میراث هلن نیست و آن را حج الهی نمیتوان نامید.
2 ـ معبد رومه در ایتالیا
رم از شهرهای مهم و مقدس ایتالیا در نگاه مسیحیان است. از دیرباز مرکز فرهنگی، هنری و دینی به شمار میآید و آن را شهر جاویدان یا شهر مقدس مینامند. رم از شهرهای بزرگ ایتالیا است که تاریخ آن به قرن هشتم قبل ازمیلاد میرسد و در گذشته پایتخت جمهوری روم و سپس مرکز امپراتوری رم بوده است. و نیز مرکز تبشیری پاپ و امروزه پایتخت جمهوری ایتالیا و مرکز فعالیتهای اداری و روحانی کلیسای کاتولیک رم و به تعبیر دیگر پایتخت رهبری پاپ در آنجاست.
در تاریخ تمدن آمده است: عوامل متعددی وجود دارد که پایتخت رم را به صورت مرکز فعالیتهای مسیحی و محل تلاقی ملّیتهای مختلف درآورده. این شهر از زیبایی خاصی برخوردار است و آثار باستانی جذابی دارد. مقر کلیسای کاتولیک و حکومت پاپ به شمار میرود و دلهای بسیاری از مسیحیان را که به عیسی علیهالسلام عشق میروزند، به خود متوجه ساخته و کلیسای آن زیارتگاه سنواتی و مرکز تجاری و تفریحی شده است.
آهنگ حج به این کلیسا به اعتقاد ما چیزی جز تفریح و گردشگری نیست و فاقد بُعد معنوی میباشد و این نوع تفریحات سنواتی در هر مکان و زمانی ممکن است و هیچ یک از شرایط حج و بندگی را ندارد و اینگونه سفرها با توجه به اوضاع اجتماعی غرب و افعال ضدّ اخلاقی که رخ میدهد، اموری است که خداوند بدان راضی نیست و حضرت مسیح از آن تبرّی میجوید، با این حال جای شگفتی است که نام حج بر آن نهاده شود.
3 ـ کلیسای لورد در فرانسه (loord)
آهنگ حج به این کلیسا در سال 1858 ؛ یعنی هیجده قرن پس از میلاد مسیح علیهالسلام رایج شده و انگیزه آن این بود که یکی از راهبههای کلیسا مدّعی شد مریم عذرا را مشاهده کرده! در حالی که در جوار غاری قرار دارد که در نزدیکی آن کلیسا تجلی نموده است.
“لورد” شهری است در بخش جنوب غربی فرانسه که در قرون وسطی موقعیت مهم استراتژیک داشته و از سال 1858 م. به صورت زیارتگاه مسیحیان در آمده است و بیماران کاتولیک به قصد استشفا بدانجا رهسپار میشوند؛ زیرا شایع شده بود که مریم بارها در آنجا تجلّی کرده و دختر جوانی به نام برنادت وی را مشاهده کرده است.(13) لویس معلوف مینویسد: کتابهای مسیحیان مدعی است که “برنادت سوبرویس” متولد سال 1844 در لورد فرانسه مریم عذرا را در سن 12 یا 14 سالگی زیارت کرده و او را به تأسیس این معبد توصیه نموده است.(14) شک نیست که ظهور جناب مریم وتجلّی آن برای نصاری هر چند شایع شده است، اما زاییده تخیّلات یاوه عناصر افراطی و یا ساخته و پرداخته اغراض سیاسی، اجتماعی یا تبشیری یا عوامل دیگری است. هر چند این غار باب المراد آنان گشته است و با نذورات و دیگر دستاویزها، حاجات خود را آنجا طلب میکنند. شبهایی را به گریه و زاری میگذرانند و آمرزش گناهان خود و شفای بیماران خود را میخواهند. مایه شفگتی، ساده لوحیِ برخی مسیحیان است که این اماکن را جایگاه حج مینامند که خدای جان و مسیح و مادرش پرستش میشوند. کتابهای آنها با جرأت تمام به نقل آن میپردازند و تنها به اظهارات دختر بچهای که مدعی است در آنجا مریم عذرا را دیده، دل میسپارند.
4ـ کینسه فاطیما در پرتقال
داستان فاطیما بر محور قضیهای میچرخد که در اروپا اتفاق افتاده و توجّه جهان مسیحی را به خود جلب کرده و در زمره آداب و شؤون ویژه مسیحیان درآمده و به نوعی با جهان اسلام مرتبط میگردد.
فاطیما قریهای است در شبه جزیره فیبری در غرب اسپانیا و در شهری به نام “لیشبونه” قرار دارد؛ سرزمینی که عبدالرحمان در سال (710 م) فتح کرد و تا قرن یازدهم میلادی در قلمرو اسلام قرار داشت و سپس اروپا آن را متصرف شد و اسلام از آن سرزمین رخت بربست و بیشتر مردم آن مسیحیاند.
این قریه در سال 1917 م ناگهان به صورت زیارتگاه مسیحیان و مقصد زائران درآمد و آنچه مایه شگفتی پژوهشگران است، چگونگی آمیختگی تعالیم مسیحی با تعالیم اسلامی؛ به خصوص در دیدگاه مردم قریه است که کلیسای فاطیما در آن واقع است.
داستان از اینجا آغاز میشود که سه کودک روستایی شاهد حادثهای میشوند که در حوالی روستا برای آنان تجلّی میکند و سپس سرچشمه اعتقادی عمیق برای اهل روستا میشود. (اجمال این حادثه به قولی چنین است که سه کودک شاهد تجلّی نوری شدند که به باور آنها فاطمه زهرا علیهاالسلام بوده و تسبیحات حضرت زهرا را به آنها آموخته که به نقل تاریخنگاران زائران مسیحی در کلیسای فاطیما اجتماع میکنند و تسبیحی به دست میگیرند و هر یک به لغت خود آن تسبیحات را میگویند.
قول دیگر در این حادثه این است که مریم علیهاالسلام ظهور کرده و این مکان را قداست بخشیده ولی نام فاطیما روی این کلیسا با وجه دوم سازگار نیست، اگر فاطیما همان فاطمه باشد.
در هر حال، از آنجاکه اعتماد کامل به نقل مزبور نبود، از ترجمه تفصیلی آن خودداری شد (و اللّه اعلم ـ مترجم).(15)
در هر حال انبوه زائران، صدها کیلومتر طی مسافت میکنند و از اطراف و اکناف به حج و زیارت این کلیسا میآیند و به نذورات و ادعیه و آداب و اذکار مخصوص میپردازند.(16)
5 ـ حج دیگر اماکن مقدس
افزون بر آنچه از اماکن مقدس مسیحیان ملاحظه شد، مکانهای دیگری هست که برخی از آنها را زیارت میکنند؛ مانند قبور مردگان و بعضی اشجار که آنها را شجره عید میلاد مینامند و برخی کوهها و اشیای دیگر که نیاز به شرح آن نیست.